CRTVG

Buscar

Un ingrediente da ensalada rusa, posible causa da intoxicación en dúas residencias da comarca do Carballiño

Publicado o 10/06/2021 19:02
Un ingrediente da ensalada rusa, posible causa da intoxicación en dúas residencias da comarca do Carballiño
 EUROPA PRESS

Un ingrediente engadido a unha ensalada rusa é a posible causa da intoxicación alimentaria que afecta 35 persoas de dúas residencias de maiores da comarca do Carballiño pola subministración de comida que tamén o fai a un colexio, sen que se notificaron aquí casos asociados

O departamento de control de calidade da empresa de catering, que distribúe ás dúas residencias afectadas por unha intoxicación alimentaria na comarca do Carballiño, concluíu que "a causa probable" da mesma atópase nun ingrediente cru que se engadiu ás ensaladas rusas que se serviron nos menús da xornada do mércores.

Segundo sinalaron fontes da empresa, cando foron informados na tarde do mércores dos posibles casos de intoxicación, informaron a sanidade para realizar un test de epidemioloxía "para empezar a investigar cal era a orixe do gromo".

Ademais, no mediodía deste xoves, o departamento de control epidemiolóxico de Sanidade acudiu aos centros, onde realizou unha nova revisión e colleu mostras paralelas para a análise. Así, concluíuse que "o foco non está en cociña". De 500 usuarios que o mércores recibían os menús, resultaron afectados un total de 35. "Por iso a nosa formulación é que foi unha materia prima contaminada en orixe ou durante o traslado ata a cociña", indicaron o control de calidade do catering, que subliña que "non pode culpar tampouco o provedor porque no traslado un envase puido levar un golpe e que lle entrase aire", algo que "non se nota, nin no cheiro nin no sabor".

Sobre o menú, tanto as directivas das residencias como o catering sinalan que "era pouco elaborado" no que a cociña se refire, consistía en empanadas de atún, "que só había que meter ao forno", San Xacobos de pito "manipulación cero" e ensalada rusa, o prato do que desconfía o control de calidade. "Veñen en bolsas preparadas para cociñar ao vapor, pero engádenselle en cru un par de ingredientes como o atún ou os paus de caranguexo, sospeitamos dalgún deles porque nas probas dos alimentos elaborados non houbo resultados", indicou.

Con todo, identificáronse os lotes e están retidos á espera do resultado do laboratorio que se obterá nun prazo máximo de cinco días. Mentres, desde a residencia de Leiro, unha das dúas afectadas, indican que só dous dos seus usuarios continúan ingresados pero "evolucionan favorablemente e están en observación, daranlles a alta mañá ou como tarde pasado".

Noticias web

10/06/2021