Sanidade recomenda non chupar as cabezas das gambas... pero é tan perigoso?

A Fundación Española de Nutrición (FEN) non ve risco nun consumo esporádico de cabezas de gambas e outros crustáceos e lanzou unha mensaxe de tranquilidade tras a recomendación de Sanidade de limitar a inxesta destes produtos para reducir a exposición ao cadmio.
En declaracións aos xornalistas, o presidente da FEN, Gregorio Varela, recomendou non abusar da carne escura dos crustáceos, localizada na cabeza, aínda que afirmou que, dado que o seu consumo en España adoita ser "normalmente esporádico e non regular nin frecuente", non existe risco.
A Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Nutrición, nunha nota de 2011 que segue en vigor, recomenda limitar o consumo de carne escura dos crustáceos, que está localizada nas cabezas, para reducir a exposición ao cadmio, un axente que a Axencia Internacional de Investigación sobre o Cancro clasificou como canceríxeno.
"Eu lanzaría unha mensaxe de tranquilidade, sen dúbida. Coñecendo o consumo habitual na poboación española, hai que quitar medo, alerta e risco nese sentido porque son consumos normalmente esporádicos, non regulares nin frecuentes", aseverou Varela.
Na súa recomendación, a Aesan advirte de que un exercicio de control levado a cabo durante 2009 e 2010 pola Comisión Europea puxo de manifesto que os niveis atopados na carne do interior da cuncha dos crustáceos de tipo cangrexo eran moi altos e moi variables.
"Os consumidores deste tipo de produtos deben ser conscientes de que o consumo destas partes dos crustáceos pode conducir a unha exposición inaceptable de cadmio, particularmente cando o consumo é habitual", sinala a nota informativa.
O cadmio é un metal que non ten ningunha función biolóxica en humanos nin en animais e, aínda que a súa absorción no aparello dixestivo é baixa, tende a acumularse no organismo, principalmente no fígado e no ril, durante un tempo estimado de 10-30 anos.
O cadmio é tóxico para o ril, pode causar desmineralización dos ósos e, a longo prazo, cancro.